Stichting Carillon Baarn viert tweede lustrum op 28 mei 2012
Toen het carillon in de Paulustoren van Baarn in 2001 werd uitgebreid en werd voorzien van een stokkenklavier, zodat het instrument kon meedraaien als volwaardige beiaard, zag de Stichting Carillon Baarn (SCB) het levenslicht. De stichting exploiteert sindsdien de bespelingen op het klokkenspel. Vorig jaar al zou de stichting haar tweede lustrum hebben gevierd, echter Foeke de Wolf overleed. De Wolf betekende veel voor de stichting en de Baarnse beiaard, waardoor de stichting zichzelf moest hervinden en het lustrum voorlopig even moest uitstellen.
Inmiddels is Dick Vermeij als voorzitter tot het bestuur toegetreden. Hij is erg actief voor het Baarnse culturele leven. Naast de SCB zetelt hij in het bestuur van onder meer het Cultureel Festival Baarn.
Ook Michael Kreijns, echtgenoot van Baarns voormalig beiaardier Erica Kreijns, kwam het bestuur versterken.
De tijd was rijp om dit jaar het tweede lustrum te vieren en op Pinkstermaandag 28 mei 2012 was er een middagvullend programma rond het carillon van de Paulustoren op de Baarnse Brink.
Om 13.30 uur werd de middag geopend door de wethouder van cultuur met de toepasselijke naam Baerends, waarna er een torenspektakel plaatsvond.
Er werd ge-abseild vanaf de toren, er was een kunsttentoonstelling, een veiling in de Pauluskerk en een kinderprogramma. De winnaars van een voor basisschoolleerlingen uitgeschreven kleurplaatwedstrijd werden bekend gemaakt en er was een liedjeswedstrijd. Uiteraard klonk er ook beiaardmuziek: de Baarnse beiaardier Bauke Reitsma verzorgde een bespeling, waarbij het liedje “Op een mooie Pinksterdag” van Annie M. G. Schmidt en Harry Bannink niet mocht ontbreken.
Naast beiaardsolo heeft de beiaardier een optreden verzorgd samen met het Amersfoorts Koperblazersensemble en later op de middag zette beiaardier Paul Maassen samen met een percussionist en een bassist de Brink op z’n kop. De algehele presentatie van de middag was in handen van ladyspeaker Karin de Waard (presentatrice van Baarn FM).
Voor de inwendige mens kon men onder meer terecht bij het horeca-etablissement ‘Brassen op de Brink’ die speciaal voor deze gelegenheid een ijscokraam plaatste.
Aan het eind van de middag gaf de Stichting Carillon Baarn het ‘pontklokje’, waardoor de Baarnse beiaardcultuur werd geboren, officieel in bruikleen aan de Historische Kring Baerne.
Zie ook de film gemaakt door RTV van deze middag.